Teamwork?

team-472488_640Van de week verscheen in de Metro nieuws een stukje over vervelende collega´s en vandaag kwamen ze daar nog eens gezellig even op terug. Laten we heel eerlijk zijn iedereen heeft wel een vervelende collega en er valt verdraaid weinig aan te doen. En een vervelende collega is niet zo erg aangezien je altijd nog die andere collega´s hebt. Maar wat nou als je er meerdere hebt. Ik heb er erg veel eigenlijk meer dan leuke collega´s en vraag me altijd af waarom niemand door heeft dat werken een heel stuk leuker is als je samen werkt in plaats van elkaar tegen werkt.

Ik heb het hier over samen werken en niet over na het werk nog wat afspreken, nee met elkaar ervoor zorgen dat elke dag het werk klaar is, dat een probleem opgelost wordt. Natuurlijk hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn, een discussie is juist goed. Hierdoor komen ook nieuwe ideeën naar boven en ontstaan er nieuwe manieren van werken  die beter of sneller zijn. Verandering is niet slecht en iets dat in eerste instantie er niet goed uitziet kan op de langere termijn juist veel voordelen hebben.

Wie gaat er met plezier naar zijn werk als hij of zij elke dag een strijd moet voeren? Of elke de schuld krijgt van dingen die niet zijn of haar verantwoording zijn. Wie gaat er met plezier naar zijn werk die elke dag bezig is om anderen onderuit te moeten halen omdat hij of zij zich anders niet goed genoeg voelt? Wie heeft er zin om dag in dag uit over te moeten werken terwijl de rest allemaal op tijd naar huis gaat?

Het zou toch beter zijn om als een team te werken? Om in te springen als iemand hulp nodig heeft? Is dit niet noodzakelijk om ervoor te zorgen dat iedereen de beste prestaties kan leveren? Niemand die met tegenzin naar zijn werk gaat levert de beste prestaties hoe hard hij of zij het ook probeert. Dit houdt niet in dat het een slechte werknemer is, want iemand kan wel degelijk de beste werknemer zijn, die een bedrijf zich kan wensen, maar door te veel negatieve invloeden komt dit niet naar boven.startup-594090_640

Nu mag je je ook afvragen of een bedrijf niet meer zijn best moet doen om teamwork te bevorderen, maar helaas is het in de meeste bedrijven nog altijd geen prioriteit of zelfs dat negatief gedrag wordt aangemoedigd. Maar haalt een bedrijf niet de beste resultaten als iedereen met plezier naar zijn werk gaat en daardoor de beste prestaties levert? Een bedrijf zou een goed geoliede machine moeten zijn waar teamwork voorop zou moeten staan. Helaas vergeten de meeste bedrijven voor de olie te zorgen en haperen ze helaas nogal vaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.